Schaapscheerderdag in Eynderhoof

Laatst bijgewerkt: donderdag 09 mei 2013

Zondag 19 mei Pinksteren vanaf 13.00 uur Schaapscheerderdag in Openluchtmuseum Eynderhoof Nederweert-Eind. De herder van de Strabrechtse Heide komt met zijn schaapskudde op bezoek. Hij geeft een demonstratie van schapen drijven.
René, de schaapscheerder van Eynderhoof vertelt in geuren en kleuren en demonstreert, hoe een schaap met de hand wordt geschoren. Er zijn deze dag 3 schapenrassen te bewonderen.
De textielgroep van het museum vertelt uitgebreid hoe wol wordt verwerkt, door middel van karen en kammen. Daarna wordt er op de nog ouderwetse spinnenwielen gesponnen. In de linnenkamer zijn de wevers bezig op de houten weeftoestellen van anno 1880. U wordt uitgelegd wat schering en inslag inhoudt.
Ook aan de kinderen word deze dag gedacht. Zij mogen onder begeleiding vinger breien en band weven.
Verder zijn alle ambachten in bedrijf. Men kan er genieten, want een bezoek aan Eynderhoof is elke keer een feest!

Op 2e Pinksterdag geven de pottenbakkers demonstraties. Het pottenbakkersgilde gaat vandaag aan de slag met hompen klei en maakt hieruit kannen en potten. Verder is ook deze dag het hele museum in bedrijf. Voor een hapje en drankje kunt u terecht in onze herberg. Het museum is op 2e Pinksterdag geopend vanaf 13.00 uur


Woensdag 22 mei kunnen de kinderen onder begeleiding de was doen, zoals die werd gedaan door onze groot- en overgrootouders. Wassen was in tegenstelling tot vandaag een heuse bezigheid. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds waren de vrouwen bezig met wassen, bleken en strijken van het wasgoed, lakens, ondergoed, handdoeken en kleren.

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012