“Stoelen matten” - Een bijzonder ambacht met een verhaal

Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Zondag 2 juni: Rieten (rotan en biezen) meubilair vinden we overal. Het heeft een karakter en een zuiverheid die het idee van wat comfortabel is zo goed benaderen. Daardoor is de aantrekkingskracht ervan oprecht en universeel.
Het is meubilair dat de paradox belichaamt tussen de eenvoud van materiaal en een ingewikkelde en doorwrochte vormgeving. Het is meubilair dat gracieus en licht is en toch sterk en duurzaam.
Een met de hand gematte stoel is iets natuurlijks en iets aangeleerd. Iets van de aarde. Iets wat bijdraagt aan uw kennis.
Of u nu werkt met rotan of biezen, de manier waarop te werk wordt gegaan is hetzelfde. De handen en de geest werken samen om het verleden met het heden te verbinden.
De stoel wordt gerestaureerd en het gebruik ervan voortgezet. Dat moet bevrediging schenken.
Op Eynderhoof proberen we op die manier het oude ambacht in ere te houden, door het stoelen matten te demonstreren voor de bezoekers en mogelijke interesse te wekken om dit ambacht te behouden en over te dragen aan volgende generaties.

Hiervoor geven wij in het najaar (september en oktober) cursussen in het matten met rotan en met biezen. Zie aankondiging bij de mandenvlechters op Eynderhoof.
Er is veel meer te zien te horen en te ruiken want alles in bedrijf en een 40-tal eynderhoveniers staan u graag te woord. Geopend vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie www.eynderhoof.nl

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012