Tentoonstelling wassen en strijken

Laatst bijgewerkt: donderdag 29 augustus 2013

Zondag 1 sept. historische wasdag met mangelen en strijken! Van 13.00 tot 17.00 uur.

In het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind bevindt zich een verzameling strijkbouten en was-attributen die de moeite waard zijn. Op de zolder van deze monumentale boerenschuur 1764 van het Limburgs lang-geveltype ziet men mooi uitgestald achter glas honderden min of meer bekende voorwerpen op was en strijkgebied.
Ook zeldzame dingen zoals de kraagvouw machine, het  kraagstrijk apparaat, de bef persplaat, maar ook een houten schommelmangel, enige in Nederland. Ook zie je de trekmangel; ook wel  steenmangel genoemd. Deze trekmangel bestaat uit een houten onderstel met 3 rollen waarover een met stenen verzwaarde houten bak heen en weer wordt getrokken. Met de opschriften erbij is alles vakkundig en leerzaam opgesteld, zodat in een oogopslag de mechanisatie van wassen en strijken te zien is.
Deze collectie was en strijk voorwerpen zijn geschonken door Frans Heijnen Nederweert-Eind Erevoorzitter van Eynderhoof en lid van Repassie, een verzamelaarsvereniging van strijkbouten.

Bijzonder in het Openluchtmuseum Eynderhoof is dat alle gebruiken en ambachten levend worden gehouden door demonstratie- en themadagen. Dus ook het wassen en strijken. Voor de kinderen is een wasplaats ingericht met wastobbe, wringers en wasborden, zodat kinderen ervaren hoe in de 19de eeuw de was werd gedaan. Deze vaste tentoonstelling is altijd te bezichtigen tijdens openingtijden. 
Zie voor meer informatie: www.eynderhoof.nl

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012