22e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind

Laatst bijgewerkt: woensdag 05 februari 2014

Wandelcomité Eendracht uit Nederweert-Eind heeft voor de 22e keer de jaarlijkse wandeltocht georganiseerd. Op zondag 13 april 2014 kan men vanaf 8:00u. inschrijven en starten bij Zaal Smolenaers aan het Pastoor Maesplein t.o. de kerk van Nederweert-Eind. De uiterste tijdstippen van inschrijven verschillen per afstand. Voor de 7, 10 en 15 km tot 14u., de 20 km tot 12u. en de 30 km tot 11u. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de LWB. De 7 km zal zelfs toegankelijk zijn voor kinderwagens.

Pijlen wijzen de weg tijdens deze tocht die voert door de prachtige natuur in de omgeving. Landgoed het Kruis, de Heibloem en de Zoom staan dit jaar op het programma. Deze natuurgebieden vormden vroeger de zuidelijke begrenzing van de Peel. Tegenwoordig worden ze afgewisseld door bospercelen en landbouwgebieden die hier ontstonden na de turfwinning en ontginning van de 19e en 20e eeuw. De graslanden rond de natte natuurgebieden lenen zich uitstekend voor begrazing door Limousins.  Met name voor het project van Staatsbosbeheer om door begrazing van het pijpenstrootje de hergroei van heide te stimuleren.

De Zoom is gevormd door turfgraverij. Men vindt er nog heide, vennen, oude turfkuilen en wilg struwelen. Aan de turfgraverij herinneren nog twee oude "peelbanen".

Door de gunstige ligging in een rustig en weinig bebouwd agrarisch gebied is de Zoom een prima toevluchtsoord voor verschillende soorten zoogdieren. De beversporen die gevonden zijn vormen daarvoor het bewijs.

In deze tijd van het jaar is er een grote variatie aan flora en fauna rond de vennen . Daartussendoor loopt u over bermen, slootkanten, bos- en akkerranden. Omdat ze vaak prima begaanbaar zijn, zijn het uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht.

Voor de controle- en verzorgingsposten zijn vaste locaties gekozen. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden. Op de laatste post, de finish, kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht en kan ‘n sticker van het wandelcomité worden gekocht.
Geoefende wandelaar of niet, er is altijd wel een afstand die bij u past. Misschien is dit wel de gelegenheid om een langere afstand te kiezen, gezien het vlakke parcours.

Zoals gezegd, start en finish is in Zaal Smolenaers op adres: Pastoor Maesplein 1, 6035 TE,  Nederweert-Eind. We heten u graag welkom op 13 april 2014 in Nederweert-Eind.

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012