23e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind met hoge natuurwaarde

Laatst bijgewerkt: dinsdag 06 januari 2015

Op zondag 12 april 2015 houdt Wandelcomité Eendracht weer wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die aan de hand van een gepijlde route gewandeld kunnen worden.

Inschrijven is mogelijk van 8 tot 14u. voor de afstanden 7, 10 en 15 km. Van 8 - 12u. start de 20 km en van 8 tot 11 u. tenslotte start de 25 km. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond. En voor 25 cent meer krijgen onze wandelaars ook nog een mooie sticker.

Houdt u van wandelen in een omgeving met een hoge natuurwaarde. Dan bent u in Nederweert-Eind op de juiste plaats. De vennen Sarsven en Banen van Limburgs Landschap zijn peelrestanten met een bijzondere flora. Door een uitgebreid pakket aan maatregelen worden ze al jarenlang ontwikkeld om de flora van vóór het kanaal Wessem-Nederweert terug te brengen. Het duurt nog enkele jaren tot de voltooiing. Vroeger was ook Schoorkuilen verbonden met Sarsven en Banen. Nu nog worden ze afgewisseld door landbouwgebieden die hier zijn ontstaan na turfwinning en landbouwontginning.

Maar ook voert de tocht langs mooie plekjes in de Houtsberg, Leveroyse Bergen, Wellenstein en de Mildert. Deze kleinschalige natuurgebieden waarvan het ontstaan duizenden jaren terug gaat in de tijd vinden we de moeite waard om u te laten zien.

De schakels tussen dat alles vormen de bermen langs wegen, slootkanten en akkerranden. Ze zijn over het algemeen prima begaanbaar. De dieren in het gebied maken er veelvuldig gebruik van, maar het zijn voor wandelaars eveneens uitgelezen verbindingszones. In deze tijd van het jaar is het genieten van een grote variatie aan ontluikende flora en fauna. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht.

Een goede verzorging onderweg, zo hebben we gemerkt, wordt zeer gewaardeerd. Daarom besteden we ruim aandacht aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post, de eindbestemming, kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. U kunt hier ook onze nieuwe sticker kopen tegen het vastgestelde tarief van de wandelbond.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6035 TE,  Nederweert-Eind. I.v.m. de mogelijkheden van de route zijn de netto afstanden dit jaar: 7, 10, 15, 19,7 en 26 km.

Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar alweer voor de drieëntwintigste keer georganiseerd. Ongeacht of u een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij u past. Daarom heet Wandelcomité Eendracht u graag welkom op 12 april 2015 in Nederweert-Eind.

U vindt onze informatie ook op: http://www.wix.com/efveeart/wandeltocht-het-kruis

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012