Festeynder 2015

Laatst bijgewerkt: woensdag 24 juni 2015

Op zondag 9 augustus vindt voor de 40e keer vindt historisch openluchtfestival Festyender plaats. U vindt er de gebruikelijke succesvolle programma onderdelen zoals de oude ambachten en de historische folkloristische optocht. Dit jaar is er extra aandacht besteed aan  het KinderFesteynder, nostalgische kermis,  straattheater , straatmuziek , demonstraties oude brandweerwagens  en de kindervolksspelen. 

Oude ambachten en folklore in en rond het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof
Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof is het decor voor het dagelijkse leven uit de jaren 1900 tot 1950 in het gebied tussen de  Peel en de Maas. Stokoude boerengebruiken, gezegdes en springlevende ambachten passeren de revue, met verve uitgebeeld en uitgevoerd door honderden vrijwilligers. Allen gekleed in de klederdracht van toen.  

Historische folkloristische optocht 
Vanaf 13.30 uur trekt een bonte stoet aan historisch verklede personages  door de kern van Nederweert-Eind met als thema: “”  Oude ambachten in Eynd, 40 jaar meesterschap. St. Eloy, St. Gertrudis, St. Aubertus, St. Severus en nog 6 andere gilden  zijn in volle ornaat te zien.  Naast de gilden zullen ook oude brandweerauto’s, oldtimers en allerhande wandelend straatgebeuren als zigeuners, traditionele ambachtslieden, vee, paardenkoetsen getrokken door paarden meetrekken in dit  spektakel.” Na de historische optocht zal er om ong. 14.45 u. een heuse donderpreek zijn met alle gilden [was vroeger een terugkerend gebruik] op het bordes van onze kerk.

KinderFesteynder
Festeynder is  een waar KinderFesteyn. Naast vele straattheateracts zijn er  nostalgische kermis attracties, pony rijden, veel kleinvee  en natuurlijk de kindervolksspelen waarvan de kinderen (en  hun ouders/ begeleiders ) doorlopend van kunnen genieten.  Het  ‘festeyn’ begint bij de gratis  entree, maar ook alle attracties zijn gratis.  Mits onder begeleiding. 

De Culturele Commissie

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012