Weer een mooi leefbaarheidsinitiatief: adopteer een bankje!

Laatst bijgewerkt: zaterdag 19 oktober 2019

De slechte staat van het bankje in het paadje tussen de Florastraat en de Goudenregenstraat was Lei Horyon een doorn in het oog. Hij nam contact op met de gemeente met het aanbod het bankje als vrijwilliger zelf op te knappen. Dat vonden ze erg leuk. Na een paar dagen stond de bank er weer als nieuw bij.

Blij met bankje
Lei Horyon: “Na een schoonmaakbeurt heb ik de planken geschuurd en van een nieuwe lik verf voorzien. De oudere bewoners in de buurt zijn blij met het opgeknapte bankje. Ik heb de tijd en ben vrij handig. Ik vind het fijn dat ik dit voor ze heb kunnen doen”.

Emmastraat en Sint Rochusstraat
Ook een aantal bewoners uit Budschop heeft banken van een nieuwe verflaag voorzien. Zo kregen de exemplaren in de Emmastraat en bij de jeu de boulesbaan in de Sint Rochusstraat een heuse Mondriaan-look.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Leefbaarheidsregisseur Harold van der Haar vindt het een mooi initiatief. Hij geeft er dan ook een vervolg aan. “Omdat we deze vraag als gemeente steeds vaker krijgen, willen we inwoners de gelegenheid geven om een bank of picknicktafel te ‘adopteren’. Opzichter Frank Kersten vult aan: “We kunnen als gemeente helaas niet iedere bank opknappen of vervangen. Door een bankje te adopteren, gaan inwoners zich mede verantwoordelijk voelen voor de openbare ruimte”.

Pimpen naar eigen inzicht
Inwoners mogen de bankjes naar eigen inzicht pimpen. De gemeente stelt per bank of picknicktafel maximaal € 75,- beschikbaar voor verf, schroeven, bouten, et cetera (in de vorm van een waardebon die verzilverd kan worden bij Hubo in Nederweert of de Multimate in Leveroy). “We maken het graag mogelijk”, aldus Harold van der Haar. Wil jij een bankje of picknicktafel in de openbare ruimte adopteren? Stuur een app, mail of bel.

Barbecuepakket
Opzichter Bram Rulkens: “Uit de eerste vijf geadopteerde bankjes kiest onze burgemeester in het voorjaar de mooiste uit. Die initiatiefnemers krijgen straks van ons een leuk barbecuepakket aangeboden!”

Spelregels
Er is een aantal zaken waar u voor het opknappen van een bankje op moet letten.

 • Het meubilair heeft een positieve uitstraling op de omgeving (schoon, heel en veilig)
 • Het meubilair mag in elke kleur en patroon geschilderd worden in overleg met buurtbewoners, mits er loodvrije verf wordt gebruikt
 • Gebruik geen chemische middelen, maar een gewoon sopje voor het schoonmaken
 • De directe omgeving van het meubilair schoonhouden
 • Het meubilair blijft eigendom van de gemeente
 • Bij meerdere ‘adoptanten’ is er één aanspreekpunt
 • In geval van vandalisme of slijtage kun je voor nieuwe onderdelen contact opnemen met de gemeente.
 • Op het meubilair komt een herkenbaar logo (samen in de buurt!) waaruit blijkt dat het onderhoud wordt uitgevoerd door betrokken buurtbewoners
 • Afspraken tussen adoptant en gemeente worden vastgelegd in een adoptieovereenkomst

Contact opnemen
Wil jij dat het bankje in jouw buurt opgeknapt, gepimpt of van een blits kleurtje voorzien wordt? Dat kan. Adopteer het bankje en ga aan de slag. Neem contact op met jouw leefbaarheidsregisseur, Joey van Beers, en het wordt geregeld.

Tel: 06-11249857
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Nederweert24.nl

 

 

Foto's

 • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
 • Categorie: Sinterklaas 2016
 • Categorie: Sinterklaas 2012
 • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012