Drukkersdag krijgt tweede editie

Laatst bijgewerkt: maandag 22 augustus 2022

Drukker

Unieke themadag op zondag 28 augustus in Eynderhoof

Na een geslaagde eerste editie in 2019 en vervolgens een uitstel van twee jaar, komt er nu eindelijk een vervolg in 2022. Op zondag 28 augustus a.s. organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ wederom de ‘Drukkersdag’, een unieke themadag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof  in Nederweert-Eind. Een leuke èn interessante dag over de ouderwetse boekdrukkunst en aanverwante ambachten. Van zelf papier maken tot boeken binden, van mooi schrijven (kalligraferen) tot letters zetten en diverse druktechnieken met echte geurende inkt. Kortom; een bijzondere middag in het leukste en meest leerzame openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Mobiel museum

Op ambachtelijke wijze wordt aandacht besteed aan kalligrafie, papier maken, boekbinden en natuurlijk het drukken op ouderwetse maar zeker nog doeltreffende manier. Een ambacht dat nog maar zelden live te zien is en een unieke kans dus om op deze zondag te beleven. Op deze middag zijn diverse technieken te zien, zoals zeefdruk, foliedruk, hoogdruk, Linografie, Etstechniek en andere grafische technieken. Het prachtige kalligrafie-ambacht wordt gedemonstreerd, op ambachtelijk wijze worden dozen gemaakt en een boekbinder laat zien hoe boeken gebonden worden. Ook is te zien hoe boekenrestauratie in zijn werk gaat en op welke manier het stansen van drukwerk gebeurt. Natuurlijk mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper niet ontbreken die o.a. het scheppen van papier zal demonstreren. Voor de liefhebber zijn er ook nog bijzondere papiersoorten te koop. Om het programma compleet te maken is het “Mobiel Grafisch Museum” met een kleine collectie voorwerpen uit het tijdperk van de boekdrukkunst in de vorige eeuw. De ambachtslieden hebben voor deze middag een groot aantal experts uitgenodigd om de kneepjes van het vak te laten zien.

Papierscheppen

Voor de liefhebbers zijn alleen deze middag prachtige ambachtelijke grafische producten te koop, gemaakt in zeefdruk en hoogdruk, gepersonaliseerde bierviltjes of mokken met een afbeelding en je eigen naam erop en ambachtelijke zeefdrukken en handgedrukte producten. Speciaal voor de kinderen is er een stempel-workshop waarin ze naar hartenlust een eigen creatie kunnen maken en mee naar huis nemen.

Kortom, weer een bijzondere dag georganiseerd in Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, waar natuurlijk ook de andere ambachten deze dag volop in bedrijf zijn en kinderen weer ouderwets kunnen spelen. Het museum is op deze middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

PROGRAMMA EN ACTOREN:
Zeefdruk : Atelier Indrukwekkend, Delft
Letterzetten, Boekdruk en Stansen : De Piependje Pörs
Boekenrestauratie : Cath’s Boekenrestauratie, Alphen aan de Maas
Foliedruk : De Piependje Pörs
Boekdruk: acerPERS, Baarlo
Kalligrafie : Mia Janssen - van den Berken, Weert
Linografie en Toyobo : Marlou en Anouk Heijnen, Nederweert-Eind
Papierscheppen : Mat Maessen, Helden
Mobiel Grafisch Museum, Susteren
Grafische Kunst: Studio Michael van Kekem, Rotterdam
Bijzondere Papiersoorten: Passion for Paper, Maastricht
Grafische Technieken: Pierre Jetten, Reuver
Mokken, stickers en linten bedrukken: De Etiket Garage, Nederweert-Eind
Kunstboekbinden: Mario Maas, Eindhoven
Etstechniek: Inki en Toine van Eijs, Landgraaf
Paper for Boxes for Books: Annelies Ploemen, Eygelshoven
 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012