De Peel 1944

Laatst bijgewerkt: maandag 22 april 2013

Zaterdag 4 en zondag 5 mei van 10.00u tot 17.00u in Eynderhoof, het levende Peeldorpje in Nederweert Eind.

Tijdens de bezettingsjaren  probeerden de mensen in de Peel er het beste van te maken. Het leven ging immers gewoon door. Ook al was de Duitse bezetter alom aanwezig. Dat veranderde echter toen in oktober 1944 de strijd om de Peel in alle hevigheid losbarstte. Ingeklemd tussen de Geallieerde en de Duitse legers moesten de mensen met have en goed vluchten voor het oorlogsgeweld. Als dat tenminste nog kon. Niet zelden raakten burgers beklemd tussen de oorlogsvoerende partijen.
Op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013 staat Eynderhoof in het teken van die periode.

Circa 150 acteurs in historische kledij en met authentiek materiaal, bootsen daar de bezettingsjaren en bevrijding na van een dorp in de Peel. Duitse soldaten zijn er ingekwartierd , terwijl een gedeelte al bevrijd is door Amerikanen en Britten.             
De plaatselijke ambachtslieden van  Eynderhoof proberen, ondanks de moeilijke omstandigheden hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen.   De mandenvlechters maken manden voor transport De boomzagers zagen hun planken. De bakker bakt zijn broden. Kortom:  Alles is  volop in bedrijf. Tot op het moment dat de gevechten losbarsten.

U bent getuige van de strijd tussen beide legers, waarbij de Britse en Amerikaanse troepen worden bijgestaan door mensen van het verzet. Die gevechten zullen twee keer per dag plaatsvinden in het centrum van het museum. Kom en beleef een historisch weekend  op 4 en 5 mei, in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof Milderspaat 1 6034 PL Nederweert Eind. Voor meer info www.eynderhoof.nl

In het zelfde kader gaat de film ”Deportatie in het zicht van de bevrijding”in première op 3 mei a.s. om 19.30  in Gotcha- bioscoop Weert, deze documentaire duurt 1uur en 20min. met authentieke filmfragmenten van Weert,  Nederweert, en Stramproy. De filmmakers Peter Crins en Peter Hermans hebben de bevrijdingverhalen van Weert en de frontverhalen van achter  het Kanaal –Wessem - Nederweert  vastgelegd. Achter het front werden de mannen tijdens razzia’s  opgepakt en werden dwangarbeiders in Nazi-Duitsland. Niet iedereen kwam hier na een half jaar levend van terug.

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012