Natuurgebied Nederpeel-Grave

De Nederpeel is een natuurgebied ten oosten van Nederweert-Eind, nabij buurtschap Caluna. Het natuurgebied Nederpeel is onderdeel van het natuurgebied Nederpeel-Grave wat grotendeels op het grondgebied van Leudal ligt en gedeeltelijk op het grondgebied van Nederweert-Eind.
Dit landgoed is 75 ha groot, waarvan 55 ha bos en het overige deel grasland. Het was een particulier landgoed, maar de eigenaren hebben het in 2002 verkocht aan Staatsbosbeheer, teneinde de natuurwaarden voor de toekomst veilig te stellen.

Oorspronkelijk lag hier veen, maar dat is verdwenen. Een leemlaag op ruim 1 meter diepte zorgt voor een vochtige bodem. De bossen in het gebied zijn dan ook grotendeels op rabatten aangelegd.

De Neerpeelbeek stroomt door dit gebied. Deze was gekanaliseerd maar kan sinds het eerste decennium van de 21e eeuw weer meanderen.
In het gebied vindt men broekbos en populierenplantages. Enkel in de laagste delen zijn nog restanten van de oorspronkelijke vegetatie te vinden. Daar komt onder meer grote boterbloem voor. Ook zitten er bevers in de Nederpeel.

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012